راهنمای کامل دندانپزشکی اورژانس: هر آن چه که باید درباره اورژانس های دندانپزشکی بدانید
راهنمای کامل دندانپزشکی اورژانس:
اورژانس های دندان بیشتر از آنچه که تصور میکنید، رخ میدهد. طبق آمار خدمات دندانپزشکی استرالیا، این کشور از سال 2019 تا 2020 هزینهی نزدیک به 10 میلیارد دلار را برای درمان و بهبود مشکلات سلامتی ثبت کرده است که بخش عمدهای از آن مربوط به اورژانس های دندانپزشکی بوده است. همچنین در چند وقت اخیر، وقوع چنین شرایط اضطراری که طیف گستردهای از مسائل دندان را در برمیگیرد در جهان در بین افراد 19 تا 49 ساله به شدت افزایش یافته است.
اورژانس دندان به هر شرایطی گفته میشود که به درمان فوری نیاز دارد تا دندانپزشک دندان را حفظ کند یا درد را متوقف سازد. عمدتاً اورژانس دندانپزشکی یک وضعیت حاد برای دندان مانند شکستگی، خونریزی، درد شدید و… است که باید در اسرع وقت توسط دندانپزشک معاینه شود تا از عفونت و آسیب جدیتر جلوگیری کند.
بههمین خاطر بسیار مهم است که بدانید اورژانس های دندانپزشکی چیست؟ و شامل چه مواردی میشود؟ و در صورت بروز آن باید چه کاری انجام دهید. البته نگران نباشید هر آنچه که باید در مورد اورژانس های دندانپزشکی را بدانید، در این مطلب در اختیارتان قرار دادهایم.
اورژانس های دندانپزشکی چیست؟
بهطورکلی هر مشکل دندانی که نیاز به توجه فوری داشته باشد در دسته اورژانس های دندان (Dental emergencies) قرار میگیرد؛ با اینحال همه مشکلات مربوط به دندان، اورژانسی محسوب نمیشوند. در واقع اگر خونریزی دارید که متوقف نمیشود، یا دردی دارید که با دارو بهبود نمییابد و یا دندانی شکسته است، در این مواقع به مراقبت های اورژانسی دندان نیاز دارید.
مشکلات مربوط به اورژانس دندانپزشکی در بیشتر موارد نیاز به بررسی فوری دارند. آسیبهای خاص به دندانهای یا لثهها میتواند جدی باشد و منجر به آسیب بیشتر شود. همچنین مسائل مرتبط با اورژانس دندانپزشکی میتواند بسیار دردناک و استرسزا باشد، اما بسیار مهم است که در این شرایط آرام بمانید و فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید و یا برای درمان به درمانگاههای دندانپزشکی مراجعه کنید.
علائم بیماری های مرتبط با اورژانس دندانپزشکی
یکی از بارزترین علائم اورژانس دندانپزشکی شامل درد شدید و مداوم است. یک درد تیز و ضرباندار، به درجه بالایی از عفونت اشاره دارد که در صورت عدم درمان، عفونت میتواند گسترش یابد و خطرناک باشد. درد، فشار، التهاب و متورم شدن دهان معمولاً اولین نشانههای وضعیت اورژانسی برای دندان هستند.
گاهی اوقات تنها زمانی درد دندان ایجاد میشود که غذا میخورید یا فک خود را به حرکت میدهید. در هر صورت اگر خوردن یا آشامیدن برایتان سخت و یا تقریباً غیرممکن باشد و همچنین حرکات صورت و فک روی درد دندان تأثیر میگذارد، این نشانهی یک مشکل برای اورژانس دندانپزشکی است.
یکی دیگر از علائم اورژانس دندانپزشکی خونریزی بیش از حد یا مداوم است. در حالی که هر چند وقت یکبار خونریزی کم از دندان معمولاً طبیعی است اما اگر بیشتر از مقدار طبیعی باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
البته هر اورژانس دندانپزشکی با درد و عفونت ارتباطی ندارد؛ گاهی اوقات شرایط اضطراری مربوط به زیبایی میشود که نیاز به درمان فوری دارد. بهعنوان مثال شما نمیخواهید در یک عروسی یا سخنرانی تجاری با یک دندان شکسته شرکت کنید. در واقع دندان شکسته علاوه بر مشکلات زیبایی، میتواند منجر به مشکلات لثه نیز شود. بنابراین اگر دندانتان به هر دلیلی شکست از دست زدن به سطح ریشه و جایی که دندان از آن بیرون آمده، خودداری کنید، زیرا ورود میکروب میتواند باعث عفونت شود و مشکلات جدیتر را به همراه داشته باشد.
چه مشکلاتی شامل اورژانس دندانپزشکی میشود؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم همهی مشکلات دندان جزو اورژانس های دندانپزشکی قرار نمیگیرند؛ بهطورکلی هر درد دندانی که مانع از خوردن، آشامیدن و خوابیدن شود، یک درد اورژانسی است. با اینحال عمدتاً موارد رایج زیر بهعنوان اورژانس دندانپزشکی شناخته میشوند:
– دندان درد شدید که با هیچ مسکنی آرام نمیشود.
– دندان درد غیرمنتظره بهویژه بعد از پُر کردن دندان، پُر کردن کانال ریشه و کشیدن دندان
– متورم شدن لثه و خونریزی آن
– افتادن دندان به دلیل ضربه سنگین مانند زمین خوردن، تصادف، مشت زدگی و…
– خونریزی شدید دهان و دندان که متوقف هم نمیشود.
– آبسه دندان
– «پریکرونیت» یا التهاب بافت اطراف دندان عقل
– متورم شدن فک و صورت
– آسیب دیدن یا افتادگی بریس دندان
– شکستگی تاج و مینای دندان
– ریختن مواد بعد از پر کردن دندان
– گیر کردن غذای خاص بین دندانها که حتی از پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نیز خارج نمیشود.
عوارض نادیده گرفتن اورژانس دندانپزشکی
اورژانس های دندانپزشکی درمان نشده میتوانند به اورژانسها و مراقبتهای بهداشتی بزرگتری تبدیل شوند، که علاوه بر دهان، سایر قسمتهای بدن از جمله ریهها، سیستم ایمنی، سیستم گوارش، قلب، کلیهها و مغز را تحت تأثیر قرار میدهد. این در حالی است که بروز یک وضعیت اورژانسی برای دندان میتواند در غذا خوردن فرد تأثیر منفی بگذارد و عملکرد صحیح سیستم گوارش را دچار اختلال سازد که همین میتواند زمینه ساز سکته مغزی، بیماری قلبی، دیابت و انواع خاصی از آرتریت یا سرطان شود
در صورت بروز اورژانس دندانپزشکی چه باید کرد؟
برای بیشتر مردم، درد دندان چیز جدیدی نیست؛ تقریباً بخش بزرگی از افراد جهان در دورهای از زندگی خود مجبور بودهاند با یک دندان مشکلدار دست و پنجه نرم کنند؛ اما بروز یک وضعیت اورژانسی برای دندان میتواند زندگی فرد را با اختلال همراه سازد. بنابراین در صورت بروز موارد اورژانسی باید سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید. با اینحال در صورت بروز هر کدام از شرایط اورژانسی تا رسیدن به پیش پزشک میتوانید راهکارهای زیر را انجام دهید:
– شستوشوی دهان با آب ولرم و نمک و سپس کشیدن نخ دندان
– گذاشتن کمپرس سرد روی محل دندان درد
– گذاشتن گاز استریل در محل خونریزی به مدت 10 دقیقه
– اگر سیمی از براکت شل شد و یا روی لثه یا زبانتان قرار گرفت، با استفاده از پاککن انتهای مداد آن را در موقعیت قرار دهید؛ اما هرگز سیم را پاره نکنید زیرا احتمال بلعیدن آن وجود دارد.
– در صورت افتادن دندان آن را بردارید و سپس در یک ظرف شیر یا آب نمک قرار دهید. معمولاً اگر در عرض یک ساعت به دندانپزشک مراجعه شود، شانس بیشتری برای قرار دادن دندانهای شکسته وجود دارد.
– در صورت ریختن مواد پرکننده دندان و یا افتادن دندان تا رسیدن به دندانپزشک یک پنبه را به روغن زیتون آغشته کنید و روی ناحیه مورد نظر بمالید
توجه داشته باشید که اینها درمانهای موقتی هستند و در صورت کاهش درد، آن را نادیده نگیرید و در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.